Congo

Reisadvies Negatief reist met Amnesty International naar Congo

Amnesty Nederland is al jaren actief in het oosten van Congo. Samen met lokale organisaties werkt Amnesty aan het bestrijden en voorkomen van geweld, met name seksueel geweld tegen burgers. Er is al veel bereikt. Mensen kennen hun rechten beter en weten ook makkelijker hulp te vinden. Maar voorkomen van geweld is onmogelijk zolang er zoveel wapens in het land zijn. Tegenover een Kalasjnikov is niemand veilig.

In de uitzending gaat Sander samen met Adele, een medewerkster van Amnesty’s project in Oost-Congo, op bezoek bij de VN vredesmacht Monusco. Daar ziet hij dat er al veel wapens in beslag zijn genomen. Maar hij hoort ook hoe makkelijk nieuwe wapens het land weer in komen. Hij ontmoet rebellen die zich hebben overgegeven en een rebel die zijn wapens niet wilde inleveren. Hij praat met kindsoldaten die zojuist zijn bevrijd, sommigen zijn nog maar net dertien jaar oud. Hij luistert naar het verhaal van een man die ontvoerd en verkracht werd door rebellen in de buurt van de goudmijnen en die met losgeld is vrijgekomen. Adele neemt hem ook mee naar een goudhandelaar. De aanwezigheid van mineralen in Congo is een belangrijke reden voor het aanhoudende geweld. Verder hoort Sander de verschrikkelijke ervaringen van ontheemden, vrouwen met jonge kinderen die voor recent geweld op de vlucht zijn geslagen. Sander gaat ook langs bij de politie waar hij een discussie meemaakt over seksueel geweld en de positieve rol die de politie kan spelen in de bestrijding hiervan.

Adele laat ondertussen zien hoe mooi haar land is. Het prachtige Kivu meer, de vulkanen en het oerwoud. Sander gaat op zoek naar de Grauer’s gorilla’s, de grootste gorilla’s die er bestaan en die uitsluitend in Congo voorkomen. Maar ook zij worden bedreigd door het aanhoudend geweld. Zonder een sterk wapenhandelverdrag blijven wapens Congo binnenkomen en het land onveilig maken.

Internationaal wapenhandelverdrag

amnesty

Het is duidelijk: in Congo komen wapens in verkeerde handen terecht. Met strikte regels over wapenhandel hadden in Congo honderdduizenden levens gespaard kunnen worden. De wereld heeft nu een historische kans om die regels op te stellen: de Verenigde Naties onderhandelen deze maand over een internationaal wapenhandelverdrag. Amnesty dringt bij wereldleiders aan op een stevig verdrag. Een verdrag waarin wordt vastgelegd dat er geen wapens worden geleverd als de kans groot is dat er mensenrechten mee worden geschonden.

Kijk voor meer informatie over het werk van Amensty International en het internationaal wapenhandelverdrag op www.amnesty.nl/wapenhandel

J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.